Wat betekenen die codes op eieren?

Heb je je weleens afgevraagd wat die code betekent die op je ei gestempeld is? Op ieder ei dat in Europa geproduceerd wordt, staat zo’n code. Aan de code kun je zien hoe de kip, die de ei gelegd heeft, gehuisvest is, uit welk land het ei komt, en uit welke houderij het ei afkomstig is.

Het eerste cijfer is het belangrijkste cijfer, en geeft aan hoe de kippen gehuisvest zijn. Hoe lager het getal, hoe diervriendelijker:

0: biologisch ei (3 sterren beter leven keurmerk)
1: vrije-uitloopei (2 sterren beter leven keurmerk)
2: scharrelei (0, 1 of 3 sterren beter leven keurmerk)
3: kooi-ei (legbatterij)

Code 3 komt niet meer voor, de legbatterijen zijn in de EU sinds 2012 verboden. Toch zeggen deze codes niet alles. Een ei met code 2, kan toch een 3 sterren beter leven keurmerk hebben. Dat is bijvoorbeeld bij rondeeleieren. Het enige verschil tussen rondeeleieren en biologische eieren, is dat kippen in een rondeel geen biologisch voer krijgen. Maar hun huisvesting is dus net zo goed. En aan de andere kant zijn er ook scharreleieren die komen van kippen die alleen in de stal mogen scharrelen. Let bij het kopen van een doosje eieren dus ook op het beter leven keurmerk.

Het tweede deel van de code is het land waar het ei geproduceerd is. In Nederland worden vrijwel alleen eieren uit eigen land verkocht. En veel eieren exporteren we. En het derde deel van de code is de code van het bedrijf waar de eieren vandaan komen, soms inclusief het nummer van de stal. Dat is vooral bedoeld voor het geval er iets mis is met de eieren, zodat de producent snel getraceerd kan worden. Maar voor ons, is dus het eerste cijfer het belangrijkst, samen met het beter leven keurmerk. 

Wil je meer weten over waar je voor dierenwelzijn bij het kopen van vlees, eieren en zuivel op kunt letten? Kijk dan op website van het Voedingscentrum bij de Boodschappenhulp dierenwelzijn.