Waar bewaar je je groenten?

In zo’n beetje elke koelkast zit onderin de koelkast een groentenlade. Alhoewel niet iedereen deze lade gebruikt om groenten in te bewaren (het is ook heel handig om bierflesjes in te leggen), is de groentenlade er niet voor niets. Onderin de koelkast is het namelijk het koelst. En ook is onderin de koelkast de vochtregulatie het beste. Daarom is dit een hele geschikte plek om groenten te bewaren. Maar lang niet alle groenten! Hieronder vertellen we je waar je welke groenten het best kunt bewaren.

In de groentenlade in de koelkast:

Bladgroenten, zoals sla en andijvie.

Bepaalde koolsoorten, zoals bloemkoolbroccoli en spruiten.

Witlofwortelsprei en bleekselderij.

Champignons bewaar je ook in je koelkast, maar liever in een papieren zakje en niet in de groentenlade.

 

Buiten de koelkast:

Komkommers; die drogen uit in de koelkast. Beter bewaar je die op een koele plaats in de keuken of kelder. Als een komkommer in plastic zit, laat hem daar dan in zitten totdat je de komkommer gebruikt. Door het plastic is de komkommer namelijk een week langer houdbaar.

Hetzelfde geldt voor tomaten; ook die drogen uit in de koelkast. En door de kou bederven ze sneller.

Uien en aardappelen bewaar je ook het best buiten de koelkast, op een droge, koele en donkere plek. Bewaar uien trouwens nooit in een plastic zak; daarin worden ze snel vochtig en dan gaan ze rotten.

Winterpeenpastinaak en knolselderij. Ondanks dat dit echte wintergroenten zijn, bewaar je die het best buiten de koelkast op een koele (12-15 graden), droge plek. In de groentenlade of in een plastic zak is het snel te vochtig, waardoor ze kunnen gaan schimmelen.

Rode, witte en groene kool, koolrabi en koolraap

Aubergines en paprika’s bewaar je ook best buiten de koelkast. Maar leg deze niet op de fruitschaal, en ook niet bij tomaten! Ze zijn gevoelig voor ethyleen, een gas dat bananen, peren, appels en tomaten uitscheiden. Daardoor krijgen ze plekken en gaan ze bitterder smaken.

Courgettes bewaar je ten slotte ook liefst buiten de koelkast.

 Om heel eerlijk te zijn; wij kwamen er bij het schrijven achter dat wij ook lang niet alles op de juiste plek bewaarden 🙂