Vandaag is het aardappelchips-dag!

De aardappel is al eeuwenlang een oer-Hollands product en is naast rijst, tarwe en mais wereldwijd het belangrijkste voedselgewas. Maar de aardappel kwam pas naar Europa toen de Spanjaarden het in de 16e eeuw in Zuid-Amerika ontdekten en mee terug namen.

Nederland produceert zo’n 8 miljoen ton aan aardappelen, ongeveer de helft hiervan is voor consumptie. Ruim 1 miljoen ton aardappelen wordt geëxporteerd. De export van de aardappelen neemt toe en een steeds groter deel van de consumptieaardappelen komt terecht bij frites en chips fabrieken. 

Deze dag mogen we natuurlijk niet voorbij laten gaan zonder jullie een recept te geven hoe je zelf aardappelchips maakt.

Je hebt grote aardappels nodig, het liefst haal je deze natuurlijk bij een boer in de regio. Kies voor biologische aardappelen, deze zijn namelijk minder bespoten! Een vastkokende aardappel is het beste voor het maken van chips. Je hoeft de aardappels niet perse te schillen, de meeste vitamines zitten namelijk in de schil! Zo blijft je chipje toch nog een beetje gezond.

We hebben dit recept voor 2 porties chips uit de oven van @kookidee;

Neem 4 grote vastkokende (biologische) aardappels, zonnebloemolie en kruiden naar smaak. Verwarm de oven voor op 200 graden en pak een bakplaat met daarop een vel bakpapier. Heb je biologische aardappelen, wrijf de schil goed schoon. Heb je gewone aardappelen, was ze dan goed onder de kraan en dep ze droog.

Snijd de aardappelen in dunne schijfjes, 2 tot 3 mm dik en vet ze in met wat olie. Leg de schijfjes naast elkaar op de bakplaat en niet over elkaar heen, anders worden ze niet krokant.

Kruid de schijfjes naar smaak met je favoriete kruiden. Lekker grof zeezout, peper, knoflookpoeder, paprikapoeder, of wat je wilt. De chips kunnen hierna 20 minuten in de oven, halverwege draai ze een keer om. Kijk soms of ze niet te hard gaan.

Laat ze afkoelen op de bakplaat en klaar zijn je zelfgemaakte chips!

Fijne aardappelchips dag, een goed excuus om lekker chips te eten vandaag!