Het is koud buiten!!! En als het buiten koud is, dan eten veel Nederlanders graag stamppot.

Stamppot is een traditioneel eeuwenoud Hollands gerecht van gestampte aardappelen en groente. Vaak worden de aardappelen en groenten in één pan gegaard. En het mooie is dat je met stamppot alle kanten op kan! Zo kan je prima een lente- of een zomerstamppot maken. Maar wat maakt nou dat we stamppot zo graag in de winter eten? Dat is omdat het verwarmend is én goed vult. In de winter verbruikt je lichaam over het algemeen meer energie, en heb je dus ook meer honger. Maar zeker vroeger, toen men nog veel op het land werkte, was stamppot een goedkope manier om de stevige honger te stillen. En daar komt de traditie eigenlijk vandaan.
De meest bekende stamppotten in de winter zijn natuurlijk boerenkoolstamppot, hutspot, andijviestamppot en zuurkoolstamppot. Maar met bijna alle groentesoorten is wel een stamppot te maken en veel streken in Nederland kennen zo hun ‘eigen’ stamppot. En waarom eten we vaak rookworst of spek bij de stamppot? Ook dat komt van vroeger, toen men nog op het land werkte. Door de worst of spek kregen de arbeiders een extra laagje vet waardoor ze beter tegen de kou werden beschermd. Een heel veelzijdig, traditioneel Hollands boerengerecht dus.
Kijk maar eens op google of wikipedia voor heel veel stampinspiratie en eet smakelijk!