Spareribs op de BBQ

Het is eindelijk weer lekker weer, en dus hadden we zin om weer eens heerlijk te bbq’en. Ditmaal kozen we spareribs met frietjes. En dan natuurlijk niet die voorgegaarde spareribs uit de supermarkt, waar je geen idee hebt waar die vandaan komen, maar natuurlijk haalden wij de spareribs direct bij de boer.

Bij Boerderijvlees De Vaartse Hoeve hebben we een paar prachtige dikbevleesde spareribs gehaald. En omdat we er toch waren, natuurlijk ook nog een aantal heerlijke andere producten, zoals biefstuk, worstenbroodjes en kipdijfilet. Het vlees van De Vaartse Hoeve is vers, van hoge kwaliteit, en met hart voor de dieren geproduceerd.

De spareribs hebben we ingesmeerd met een mooie dry-rub, zoals je die bijvoorbeeld vindt op de site van BBQ Junkie. Een mengsel van donkere basterdsuiker, gerookt paprikapoeder, zout, peper, cayennepeper, knoflookpoeder en uienpoeder. Maar gebruik wat je lekker vindt!

Vervolgens hebben we de BBQ voorbereid op indirect verwarmen en opgestookt tot circa 110 graden. De spareribs hebben we in een paar uur langzaam verwarmd tot circa 72 graden, waarbij we ze af en toe bevochtigden met wat appelsap. Vervolgens hebben we ze in aluminiumfolie gewikkeld en ingesmeerd met een mensel van appelsap, sojasaus en honing en verder gegaard tot ergens tussen de 80 en 90 graden.

Hoe warmer en hoe gaarder het vlees, hoe meer het van het bot valt. De een vindt het lekkerder als het vlees nog wat meer bite heeft, de ander vindt het lekkerder als het echt van het bot afvalt. Kortom, het is afhankelijk van je eigen voorkeur tot welke kerntemperatuur jij je spareribs laat doorgaren. Bij ons hebben de ribjes in totaal circa 6 uur op de bbq gelegen tot een kerntemperatuur van 84 graden. En voor ons is dat dan perfect!

En bij spareribs horen frietjes. Bij Van Haperen hebben we daarom mooie frietaardappelen gekocht en daar zelfgemaakte frietjes van gemaakt. Het kost allemaal even wat tijd, maar wat hebben we (en onze gasten) enorm gesmuld!

Wil je meer weten over hoe je vlees op de bbq perfect kan bereiden? Bij De Vaartse Hoeve kun je ook terecht voor een BBQ workshop. En in het tweede weekend van september is er een jaarlijkse internationale BBQ wedstrijd, die in de loop der jaren uitgegroeid is tot een van de gezelligste wedstrijden in Nederland. Natuurlijk gooide afgelopen jaar ook hier corona helaas roet in het eten, en moest de wedstrijd zonder publiek plaatsvinden. Hopelijk kan het dit jaar weer!