Seizoensgroenten januari

Blog: seizoen groente januari iedere week 1:

Ieder seizoen kent zijn eigen groenten en fruit . Door seizoensgroenten te eten, eet je gezonder, afwisselender en het is beter voor het milieu. Door producten te kopen die op dat moment, lokaal vers van het land komen betaal je ook nog eens minder.

We staan hier alleen stil bij de groenten die echt vers zijn en zonder zware milieubelasting te krijgen zijn. Daarnaast benoemen we alleen de producten die van onze eigen Nederlandse boeren komen.

Sommige groenten kunnen we het hele jaar krijgen van onze eigen boeren, andere maar een deel van het jaar. Iedere maand nemen we jullie mee met de seizoensproducten die je op dat moment het beste kan eten.

In Nederland geproduceerde champignons en witlof zijn het hele jaar verkrijgbaar. Deze worden in een donkere ruimte geteeld, waardoor we ze het gehele jaar vers kunnen krijgen. Waarbij witlof vroeger echt een wintergroente was, kunnen we deze nu het hele jaar krijgen.

Bloemkool, Boerenkool, spruiten en prei zijn echte klassiekers en vers van het land in januari.

Echter mogen de Aardpeer, schorseneren, veldsla en winterpostelein ook niet ontbreken in de lijst van januari.

Dit is natuurlijk een vrij beperkte lijst, er zijn ook nog veel groenten die bewaard blijven in de koelcel en dus ook nog verkrijgbaar zijn vanuit eigen land. Dit zijn voornamelijk aardappelen, appels, koolsoorten en wortels van het afgelopen seizoen.

Soms is het best lastig om creatief te koken met de seizoensgroenten, je wilt immers niet iedere keer hetzelfde eten. Iedere week zullen we een recept delen met een seizoensgroente om jullie te inspireren met soms een klassiek Hollands gerecht, persoonlijke favorieten of een recept om eens creatief mee uit te pakken.