Schorseneren, een vergeten groente

Het is maart, en de laatste maand van het seizoen dat we met deze vergeten groenten kunnen koken.  Het leek ons leuk om daarom eens een recept met schorseneren te plaatsen.

Toen we de schorseneren kochten, kregen we gelijk te horen dat deze groenten ook wel “keuken verdriet” wordt genoemd. Doordat de lange bruine stengels helemaal onder het zand zitten, moet je deze eerst goed afspoelen met water.

Wanneer je vervolgens de schorseneren wilt schillen, komt er een kleverig melksap vrij. Hierdoor krijg je vieze handen en ontstaan er donkere plekken op je kleding als je niet oppast. Na het schillen kan je ze het beste in water met citroensap leggen, zodat de schorseneren niet verkleuren. Het wit kleurt anders snel rood/bruin.
 
Schorseneren worden ook wel winterasperges genoemd. Deze vergelijking snappen we, want als je de schorseneren geschild hebt dan krijg je een zelfde witte structuur. Ook de smaak doet aan asperges denken, maar dan wat nootachtiger. De schorseneren zijn alleen een stuk goedkoper dan het witte goud.

Wij hebben de schorseneren gegeten met een zeebaars en knoflookroomsaus. De schorseneren hebben we in dunne reepjes van ca 6 centimeter gesneden en gekookt in groentenbouillon. Het kookvocht hebben we aan het eind wat ingedikt met roomboter. Ondertussen hebben we een paar teentjes knoflook een kwartiertje gekookt in groentenbouillon, wat boter en room toegevoegd, en gepureerd met de staafmixer.

De zeebaars is op de huid gebakken. Daar hoef je niet veel aan te doen. Eigenlijk liefst zo min mogelijk :). Van tevoren even droogdeppen en kruiden met peper en zout en eventueel wat dille; in de pan leggen en zachtjes bakken totdat de bovenkant wit en nog een beetje glazig is. En het geheel is heerlijk met wat gebakken krieltjes. Eet smakelijk!!