Red een schaap in nood!

 

Wat moet je doen als je een schaap op z’n rug ziet liggen?

Een schaap op z’n rug is een schaap in nood en heeft meteen hulp nodig. Hieronder vertellen we je er alles over!

Bovenstaande infographic komt van de website van de dierenbescherming.

Het is een bekend gezicht, schapen in de wei. In deze tijd hebben schapen een lekkere dikke vacht en kunnen ze ook drachtig zijn. De meeste schapen worden gedekt in de periode oktober tot december, zodat na een dag of 147 drachtig te zijn geweest in de lente de lammetjes geboren worden.

Maar drachtig zijn en een dikke vacht zorgt voor een hoop extra gewicht, en daarmee ook een extra risico. Het schaap is dan namelijk topzwaar en kan op z’n rug terecht komen en kan dan zelf niet meer overeind komen. Voor een schaap is dat een levensbedreigende situatie! Een schaap heeft namelijk 4 magen, en als het schaap op de rug ligt kan het gas dat in de pens wordt aangemaakt er niet meer uit. Het gas zet daardoor uit, waardoor de longen verdrukt raken en het schaap stikt. Het is dus belangrijk dat het schaap zo snel mogelijk geholpen wordt!

Je kunt een schaap niet zomaar omrollen, omdat dan een maagkanteling kan optreden. Je moet achter z’n kop gaan zitten en dan aan de voorpoten langzaam omhoog trekken totdat het schaap op z’n kont zit. Blijf dan achter het schaap zitten en houd hem vast onder z’n oksels, zodat hij even kan bijkomen. Daarna kan je hem een zetje naar voren geven, zodat hij weer op zijn poten terecht komt.

Maar soms lukt het niet, of kun je niet bij het schaap komen. Als je in de auto op de snelweg zit bijvoorbeeld, en je in het weiland naast de snelweg een schaap op z’n rug ziet. Bel in dat soort gevallen zo snel mogelijk de politie of het dierennoodnummer 144 en geef dan zo duidelijk mogelijk de locatie door.