Pompoenen

Sinds afgelopen week openen steeds meer pompoenboerderijen weer hun deuren, want het pompoenseizoen is langzaamaan begonnen. Pompoenen kun je het hele jaar door in de supermarkt krijgen, maar pompoenen van de Nederlandse volle grond komen in september en oktober van het land. Daarom hebben wij sinds vandaag een ‘pompoenenknop’ op onze website, zodat je snel een pompoenenboer in jouw regio vindt. Of een boerderijwinkel waarvan we zeker weten dat ze pompoenen verkopen.

Pompoenen worden al duizenden jaren wereldwijd verbouwd en heb je in veel verschillende soorten en maten. Het is familie van de komkommer en van de meloen. Je hebt eetbare varianten en je hebt de niet-eetbare, die vooral als decoratie worden gebruikt. En dan heb je ook nog eens kalebassen. Het meest verwarrende is dat er niet eens echt een eenduidige definitie bestaat van pompoen en kalebas. In het algemeen zijn pompoenen om te eten en kalebassen voor decoratie.

De meest bekende pompoenen zijn de ronde, oranje pompoen en de flespompoen. Met pompoenen kun je alle kanten op, omdat het niet echt een sterke, uitgesproken smaak heeft. Je kunt er een heerlijke soep van maken, toevoegen aan een roerbakgerecht, een stoofpot van maken, door de risotto, of pompoentaart maken, pompoenbrood noem maar op. Pompoenen bevatten veel vitamine C, wat goed is voor de weerstand, maar ook andere vitaminen en mineralen. En weinig calorieën.

Kalebassen vind je, zeker in de herfst, veelvuldig als decoratie. En met haloween, wat ook in Nederland steeds vaker gevierd wordt, worden pompoenen uitgesneden. En dan heb je ten slotte de traditionele pompoenwedstrijden, waar de grootste pompoen gezocht wordt. Ook in Nederland heb je diverse wedstrijden, waarbij de grootste pompoenen vele honderden kilo’s wegen. De grootste pompoen ter wereld, voor zover wij hebben kunnen vinden, woog 1.190 kilo, op het Europees Kampioenschap Pompoenen telen in 2016.