Picanha op de BBQ

Een tijdje geleden hebben we een mooi stuk picanha gekocht bij Hoeve Overa. Het vlees dat Hoeve Overa verkoopt, komt van hun eigen dieren. Het is ingevroren, dus je kunt het best even bewaren. En dat hebben wij dus ook gedaan.

Picanha is het staartstuk van de koe en kan je lang niet overal zomaar kopen. Het komt van de achterkant van de rug en heeft vrijwel altijd een mooie witte vetlaag bovenop.

Picanha is een fantastisch stuk vlees om op de bbq te bereiden, en eigenlijk helemaal niet moeilijk. Hoewel we ook zeker houden van bbq’en in dewinter, krijgen we nu het weer lekkerder weer wordt steeds meer zin om de bbq te gebruiken. En dan bedoelen we niet om wat saté’tjes te grillen, maar juist om mooie stukken vlees goed te bereiden.

Dus hebben we de picanha ontdooid en begin van de week op de bbq bereid en gegeten met een heerlijke chimichurri. Het recept van de chimichurri en de bereidingswijze van de picanha hebben we van de website van BBQ Junkie. BBQ Junkie legt supergoed uit hoe je je picanha perfect kunt bereiden, dus geven we hier alleen een hele korte samenvatting. Het recept van BBQ Junkie vind je hier: https://bbq-junkie.nl/bbq-recepten/picanha-recept/

Een kernthermometer is in ieder geval onmisbaar. Wij hebben het vlees gekruid met zout en peper en hebben de kerntemperatuur door middel van indirecte hitte, bij een keteltemperatuur van rond de 120 graden, laten oplopen tot zo’n 48 graden. 

Ondertussen hebben we de chimichurri gemaakt, zoals BBQ Junkie beschrijft. Alleen in plaats van gedroogde, gebruiken wij liever verse oregano. Verder hebben we alleen gezorgd dat de keteltemperatuur stabiel bleef. Nadat de kerntemperatuur van de picanha de 48 graden bereikt had, hebben we de picanha even van de bbq gehaald, zodat we de bbq flink konden opstoken. Daarna hebben we de picanha afgegrild tot een kerntemperatuur van zo’n 55 graden. Nog even laten rusten, snijden, en smullen maar. Van zo’n goed stuk vlees kunnen wij echt genieten.