Pastinaak

Pastinaak is ook een echte wintergroente en is van oktober tot en met maart uit Nederland beschikbaar. Vaak wordt de wortel, want dat is het, na de eerste vorst geoogst. Dat zou namelijk beter zijn voor de smaak.

De pastinaak kan de hele winter geoogst worden, omdat deze niet kapot vriest. Het is een tijdje een ‘vergeten groente’ geweest, maar wordt tegenwoordig weer steeds populairder. Het is dan ook een heel veelzijdige groente met een heerlijke zoetige smaak!

Pastinaak is ook een prima vervanger voor aardappelen als je koolhydraatarm wilt eten. Net als bij meer groenten kun je pastinaak bijvoorbeeld koken of roosteren. Als je de pastinaak in reepjes snijdt en dan roostert heb je bijvoorbeeld pastinaakfrietjes, een gezond en koolhydraatarm alternatief.

Wij eten vandaag stoofvlees met pastinaakpuree. De aromatische zoetige smaak van de pastinaak past prima bij het stoofvlees.

Pastinaakpuree is supermakkelijk te maken. Wij garen de pastinaak in melk (in plaats van water) en een snufje zout. Als de pastinaak gaar is, stampen we die met een blokje roomboter tot een wat grove puree. Meer is het niet.

Als je het lekker vindt, kun je er natuurlijk nog wat kruiden aan toevoegen, zoals nootmuskaat, tijm en/of knoflook. Maar het hoeft niet, de pastinaak is op zichzelf als smaakvol genoeg. Eet smakelijk!