Nachtvorst – spannend voor de boeren

Het is, zeker ’s nachts, nog steeds koud buiten! In onze laatste post zeiden we al dat het spannende tijden zijn voor fruittelers met de huidige weersomstandigheden. De fruitbomen staan in bloei, maar door nachtvorst kan de bloesem kapotvriezen. En als dat gebeurt, groeit er natuurlijk geen fruit.

Veel fruittelers hebben dan ook een alarm staan dat afgaat zodra de temperatuur richting het vriespunt gaat ’s nachts. Om ervoor te zorgen dat de bloesem niet kapotvriest, en de oogst dus mislukt, moeten zij maatregelen nemen.

Bij appel- en perenbomen bijvoorbeeld worden de bomen besproeid met water. Daardoor wordt er een laagje ijs om het bloemetje gevormd, wat de bloesem beschermt. Bij kersenbomen werkt dit dan weer niet, dan gaat de bloesem dood. In dat geval worden vuurkorven of grote kaarsen neergezet, zodat de warmte van het vuur de bomen beschermt.

Vorige week hebben ook de wijnboeren in Chablis in  Frankrijk wegens uitzonderlijke kou hun wijngaarden ’s nachts met vuurkorven beschermd. Maar je weet als boer pas de volgende ochtend of de maatregelen gewerkt hebben, en dat is natuurlijk enorm spannend.

Er hangt veel vanaf, want als in één nacht een groot deel van de oogst kapotvriest en dus verloren gaat, gaan daarmee ook in één nacht al het harde werk voorafgaand en de toekomstige inkomsten van de boer verloren.

Laten we hopen dat het snel wat warmer wordt. Niet alleen voor onszelf, zodat we weer lekker naar buiten kunnen, maar ook voor alle fruittelers. 

Heb je in je eigen tuin vorstgevoelige planten? Let dan even op het weerbericht en dek ze desnoods af of haal ze naar binnen.