Microgroenten, een echte superfood

Microgroenten. Of Microgreens. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar wellicht dat je ze toch wel kent. Microgreens zijn een echte superfood, supersmaakvol en megagezond.

Microgreens zijn de eetbare steel en blaadjes van groenten in de groeifase. Als groenten gezaaid worden, dan ontkiemen de zaadjes. Je kunt dan het zaad en de stengel van de plant oogsten, en dan heb je kiemgroenten. Laat je ze nét iets langer groeien, dan krijg je microgreens. Microgreens worden, afhankelijk van de soort,  meestal 7 tot 14 dagen na zaaien geoogst.

De microgreens bevatten alle voedingsstoffen die de plantjes later nodig hebben om te groeien. Omdat ze zo klein zijn, bevatten microgreens tot 40 keer meer voedingsstoffen in gewicht dan wanneer ze volgroeid zijn.

Microgreens bevatten veel vezels en weinig calorieën en zijn heel rijk aan vitamines, eiwitten, mineralen en antioxidanten. Verschillende microgreens hebben verschillende voedingsstoffen en dus ook verschillende positieve effecten.

Wij waren benieuwd en zijn aan het experimenteren geslagen met vijf soorten microgreens van Boerelandgreens. Vanuit Nederhemert kweken zij microgreens die ze verkopen aan particulieren, restaurants en boerderijwinkels. Je kunt de microgreens bestellen via hun website of, makkelijk!, een abonnement nemen. Dan heb je er geen omkijken meer naar en het scheelt ook nog eens in de kosten.

Toen wij de microgreens ontvingen werden we meteen enthousiast. De smaak van de verschillende microgreens verschilt enorm van elkaar, maar wat overeenkomt is een frisse, verse en intense smaak. 

We hebben de microgreens toegevoegd aan een hamburger (uiteraard een hamburger rechtstreeks van de boer), op een sandwich, maar ook bij de risotto. Het maakt het gerecht echt af, zowel qua smaak als qua presentatie. Wij zijn enthousiast!