Kaas

Nederland kaasland

Nederland is een echt zuivelland en kent dan ook ongeveer 1,5 miljoen koeien. In Nederland wordt meer dan 650 miljoen kg kaas per jaar geproduceerd en Nederlanders eten jaarlijks gemiddeld zo’n 17 kilo kaas per persoon. Hollandse kaas is dan ook wereldwijd bekend.  Op ongeveer 300 boerderijen in Nederland wordt nog boerenkaas gemaakt. 

Voor 1 kilo kaas is ongeveer 10 liter koeienmelk nodig. Maar kaas kan ook van geitenmelk of schapenmelk gemaakt worden. Wist je dat de smaak van de kaas niet alleen afhangt van de melk waarvan de kaas gemaakt wordt, maar ook van het voer dat de koe krijgt? Het voer dat de koe eet is namelijk van invloed op de smaak van de melk. Daarnaast is het rijpingsproces van invloed. Kazen rijpen op houten planken, omdat hout het vocht uit de zwetende kaas opneemt. Hoe ouder een kaas, hoe zouter en smaakvoller die wordt. En wat harder, omdat het vocht verdwijnt. Vandaar dat echte oude kaas zo lekker brokkelt.