Hooikoorts, en hoe honing kan helpen

Het hooikoortsseizoen komt er weer aan
Door het warme lenteweer zo vroeg in het jaar zijn er veel plantensoorten tegelijk gaan groeien en bloeien. En dit is geen goed nieuws voor iedereen die hooikoorts heeft.
 
Als je last hebt van hooikoorts dan ben je overgevoelig voor stuifmeel (pollen) van bloeiende grassen, bomen en planten. Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën, ongeveer 25 tot 30% van de Nederlanders heeft last van hooikoorts. Niet iedereen is allergisch voor dezelfde pollen en de bloeiperioden verschillen van elkaar. Het kan dus per persoon verschillen wanneer en hoelang je er last van hebt.

Maar lokale Imkers zijn de redding voor mensen met een hooikoorts allergie

Wist je dat je hooikoorts kunt bestrijden met honing. Uit het onderzoek van Croft van de universiteit van Salford in Engeland blijkt dat 76% van de patiënten met hooikoorts, die aan het onderzoek mee hebben gedaan, met echte honing van de plaatselijke imker volledig hooikoortsklachten vrij konden zijn.
 
Een voorwaarden is wel dat de honing moet zijn gewonnen binnen een afstand van 5 km van je eigen woonplaats. De honing moet ook echte imker honing zijn, zonder toevoegingen en verhitting. 
 
Bijen verzamelen namelijk nectar en stuifmeel uit bloemen. Een groot deel van deze stuifmeel komt in de honing terecht. Door dagelijks een kleine hoeveelheid honing te eten, krijg je zelf ook een kleine hoeveelheid stuifmeel binnen en wordt er immuniteit opgebouwd. Als de bloeimaanden komen en de lucht weer stuifmeel gaat bevatten zijn de slijmvliezen gewend aan de stoffen waar ze anders overmatig op reageren.
 
Iedere dag een theelepel rauwe honing eten van je lokale imker kan er dus voor zorgen dat je echt veel minder last van je hooikoorts klachten hebt of dat deze zelfs helemaal verdwijnen. Daarnaast heeft honing nog veel meer gezondheidsvoordelen voor je gezondheid.
 
Ik zeg, snel naar je lokale imker 🙂