
Komt Hollandse kaas echt uit Holland?
Er zijn enorm veel verschillende soorten kazen, en er valt dan ook enorm veel over te vertellen. Hollandse kazen zijn niet alleen wereldwijd bekend, maar deze “Hollandse” kazen worden ook vaak in het buitenland gemaakt. Zo staat bij Goudse kaas de naam “Goudse” namelijk voor de kaassoort die volgens een vast recept wordt gemaakt. Het originele basisrecept komt dus bij Nederlandse boeren vandaan, maar dat recept kan en mag wereldwijd worden gebruikt. De Codex Alimentarius is een openbaar en internationaal receptenboek van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Daarin staan standaarden en richtlijnen rondom voedsel.
Acht Nederlandse kaassoorten, waardonder Edammer en Goudse kaas, hebben van de EU een beschermde status toegewezen gekregen. Net als dat Parmezaanse kaas ook beschermd is. Dat betekent dat alleen kaas uit Nederland ‘Edam Holland’ of ‘Gouda Holland’ genoemd mag worden. Wil je dus zeker weten dat jij Goudse kaas uit Nederland koopt, let er dan op dat op het label “Gouda Holland” staat. Anders kan je Goudse kaas net zo goed uit Duitsland of Polen komen. Fun fact: Goudse kaas heet overigens niet zo omdat die ontwikkeld is door boeren uit Gouda, maar omdat de kaas op de Goudse kaasmarkt verhandeld werd.
