Hoe bewaar je fruit het best?

We zitten volop in het fruitseizoen. Er zijn zoveel soorten fruit te krijgen nu, wat niet alleen lekker is, maar ook enorm gezond. Maar het is soms niet duidelijk hoe je bepaalde fruitsoorten het beste bewaart. Graag geven wij je wat tips!

De informatie op internet over dit onderwerp is soms tegenstrijdig. Veel fruit bewaar je het langst in de koelkast, maar soms gaat dat ook weer ten koste van de smaak of structuur. Dat is bij steenvruchten het geval. Maar als je dat fruit op de fruitschaal bewaart, blijft het wel minder lang goed. Wat de beste manier voor jou is, ligt er dus aan hoe lang je het wilt bewaren en wat jij belangrijk vindt.

Als je fruit op een fruitschaal bewaart, leg er dan in ieder geval geen appels, peren of bananen bij! Dit is omdat deze vruchten ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller. Dit kun je natuurlijk ook in je voordeel gebruiken. Heb je nog een onrijpe avocado? Stop die in een zak met bananen en een dag later is je avocado rijp en kun je die in je salade doen.

Als je fruit in de koelkast bewaart, doe het dan het liefst op een bord of in een kommetje op een stuk keukenpapier. Dit voorkomt dat het fruit vochtig wordt, en daardoor langer goed blijft. Bewaar (zacht) fruit dus nooit in een afgesloten bakje, want dan kan het vocht niet weg en rot het sneller.

Zacht fruit bewaar je het beste in de koelkast, maar exotische vruchten kunnen juist niet goed tegen de kou. Ook citrusvruchten bewaar je het best buiten de koelkast. Tenzij het fruit aan-/voorgesneden is, dan bewaar je het juist wél in de koelkast.

Veel om rekening mee te houden dus. Kort samengevat: exotische vruchten en citrusvruchten bewaar je het best buiten de koelkast, zacht fruit en voorgesneden fruit in de koelkast, en voor steenvruchten maak je een afweging tussen langer bewaren of behoud van smaak. En appels, peren en bananen bewaar je apart.