Het is weer lente! Tijd voor graskaas.

Het is lente! Vanaf dit weekend gaat de temperatuur ook echt weer omhoog, en de koeien staan sinds kort ook weer in de wei. Niet alleen levert dat altijd prachtige beelden op van blije koeien, maar ook betekent dat dat er binnenkort weer graskaas verkrijgbaar is.

Graskaas is kaas die gemaakt wordt van melk van koeien die het verse voorjaarsgras eten. En koeien eten natuurlijk pas gras als ze in de wei staan. De melk die koeien produceren die gras eten is zachter en romiger dan van koeien die hooi en brix eten.

Het voer van de koeien is dus echt bepalend voor de smaak. De smaak wordt zelfs beïnvloed door het soort gras! Maar het is niet alleen lekkerder, het is ook gezonder. Graskaas bevat bijvoorbeeld meer onverzadigde vetten.

Kaas heeft minimaal 28 dagen nodig om te rijpen. De eerste graskaas is dus verkrijgbaar circa één maand nadat de koeien de wei weer in gaan. Dus ergens in mei kun je weer heerlijke, jonge graskaas krijgen! Graskaas wordt dus ook weleens meikaas genoemd. Officieel is de echte graskaas vier weken verkrijgbaar. Daarna wordt het gras minder ‘vet’. De koeien eten nog wel gras, en de melkvetten zijn zachter dan wanneer de koeien op stal staan, maar niets is te vergelijken met het eerste gras. 

En wist je dat je naast graskaas ook grasboter kunt kopen? Dat is roomboter, maar dan gemaakt van de room van de melk van koeien die gras eten. En ook hierbij geldt dat de verse grasboter gemaakt van het verse voorjaarsgras het lekkerst is.

Ga snel naar een kaasboer in de regio om jouw graskaas te kopen!