Het is nog wat koud voor de asperges

Vandaag stond in verschillende kranten dat door de kou het aspergeseizoen wat langzaam op gang komt. Door de kou groeien de asperges minder hard en steken ze hun kopje dus minder snel op. En komen er dus minder asperges van het land.

Het groeitempo is erg afhankelijk van het weer en we lopen volgens aspergetelers een paar weken achter op het gemiddelde.

Omdat het aanbod wat lager is, ligt de gemiddelde prijs van het ‘witte goud’ wat hoger dan vorig jaar. Vorig jaar was het ook vroeger in het jaar al warm. Vanaf het moment dat het warm wordt, schieten ze uit de grond. En dan daalt de prijs weer. Maar te warm weer is dus ook weer niet goed; dan komen er zoveel tegelijk uit de grond dat het voor sommige telers te veel is om te verkopen, en dan eindigt het seizoen ook eerder. 

Dus, als het de komende weken langzaam steeds wat warmer wordt, is dat niet alleen voor ons lekker, maar ook voor de asperges en de aspergetelers. Wil jij nou een eerlijke prijs betalen voor jouw asperges? Koop ze dan rechtstreeks bij de aspergeteler of boerderijwinkel in jouw regio. Dan heb je ook nog eens de meest verse. Op onze website kun je vinden welke boeren in jouw regio asperges verkopen.