Het aspergeseizoen is gestart!

Vanmorgen lazen we bij Omroep Brabant dat het aspergeseizoen officieel geopend is. In Bavel kwamen de witte kopjes boven de grond uit steken en werd het Brabantse Asperge Genootschap gebeld. Na het steken van tien kilo en een inspectie daarvan werd het aspergeseizoen officieel geopend.

Het genootschap heeft een lijst waaraan moet worden voldaan om officieel vast te kunnen stellen wie de eerst asperges van het seizoen heeft, en waarmee het seizoen dus geopend wordt. Dat zijn:

  • het aspergeveld moet in Brabant liggen;
  • de teelt moet plaatsvinden in de volle grond;
  • de eerste oogst moet minimaal 10 kilo zijn over 2000 meter aspergeveld;
  • er moet een jurylid van het Brabants Asperge Genootschap bij de eerste oogst aanwezig zijn.

Dat was op 9 maart dus ook het geval in Bavel. In 2019 kwamen de eerste asperges ook op 9 maart uit de volle grond, wat toen een record opleverde dat ze zo vroeg in het jaar kwamen. Vorig jaar was het 10 maart, en dit jaar dus opnieuw 9 maart. De jaren daarvoor kwamen de eerste asperges over het algemeen pas eind maart of begin april. De meeste asperges zullen ook nu pas in april gestoken worden, dus dat het seizoen nu officieel van start is betekent niet dat je de asperges nu ook al overal kunt kopen. We zullen wat dat betreft nog even geduld moeten hebben, voordat het witte goud in overvloed verkrijgbaar is. Op onze website vind je dan snel een boerderijwinkel bij jou in de buurt waar asperges verkocht worden.