Gaat je urine stinken van asperges?

We hebben het er al vaker over gehad, en dat is niet voor niets. Wij zijn fan van asperges! Superlekker en enorm gezond. Maar, een veelgehoorde “klacht” is dat je urine ervan gaat stinken.

Dat je urine na het eten van asperges een vrij penetrante geur kan hebben, komt doordat het zwavelgehalte in je urine na het eten van asperges tot wel 1.000 keer hoger is dan normaal. Dat komt doordat asperges een bepaald zuur bevatten, namelijk asparagusine, dat je lichaam moet verwerken. En bij dat verwerken ontstaan zwavelverbindingen die je uitplast. Dat zorgt voor die geur. En dat is zowel bij witte als bij groene asperges het geval. Het zuur en de zwavelverbindingen zijn overigens helemaal niet schadelijk.

Niet iedereen klaagt echter over deze penetrante geur. Ruik jij het ook niet? Dat kan. Ongeveer 60% tot 75% van de mensen ruikt helemaal niets. Er is dan niets mis met je urine en er is ook niets mis met je neus. Uit onderzoek is gebleken dat dat genetisch bepaald wordt. Er is dan sprake van anosmia: het onvermogen om een bepaalde geur te kunnen ruiken. In dit geval gaat het om een genetische mutatie dat bepaalt of je deze geur wel of niet kunt ruiken. Alleen heb je nou geluk als je het wel kunt ruiken of heb je juist geluk als je het niet kunt ruiken?