Feitjes en weetjes over pompoenen

Een pompoen is echt de perfecte herfstgroente. Pompoenen bevatten veel vitamine A, vezels en mineralen. Ideaal dus als je gezond wilt eten. Zou je ook wel eens zelf pompoenen willen kweken? Lees dan even verder! 

Een pompoen doet er maar 3 tot 4 weken over om van een zaadje tot flinke plant uit te groeien. 

Als je pompoenen wilt kweken, let er dan op dat de plant makkelijk 5m2 in beslag neemt. Let er dus ook op dat je de planten niet te dicht op elkaar zaait. Aan 1 of 2 planten heb je dus meer dan genoeg! Of je moet uiteraard zelf een kraampje langs de weg willen beginnen, laat het in dat geval aan ons weten 😉😃.

Heb je niet zoveel plek in je tuin, maar wil je wel graag pompoenen kweken, probeer dan eens de mini-pompoen. Je kunt het beste de Sweet Dumpling, Baby Boo, Jack Be Little nemen. Deze pompoenen passen in 1 hand! 

En hoe weet je dan dat je pompoen rijp is om geplukt te worden? Dat zie je aan de steel. Als deze rimpelig en kurkachtig is en de pompoen keihard is, dan kan je hem lossnijden van de plant.

Let er bij het oogsten op dat je de pompoen niet beschadigt, hierdoor gaat hij rotten. Laat er ook altijd een stukje steel aanzitten. 

Wil je hem nog even bewaren na het oogsten? Bewaar hem dan droog en op een donkere plek.

Na de oogst kan je het beste 1 tot 2 weken wachten, voordat je de pompoen gaat klaarmaken. De pompoen rijpt nog door en wordt zoeter van smaak als je even wacht.