
Wij houden van kaas! Net als heel veel mensen. Vaak heeft men wel een voorkeur voor bijvoorbeeld jonge of oude kaas. Maar wanneer is een kaas bijvoorbeeld belegen of oud? En soms is een andere kaas een bewustere keuze. Daarom geven we in deze post een overzicht van de belangrijkste kenmerken van kaas.
Benaming van harde kaas aan de hand van rijping:
Jonge kaas – 4 weken
Jong belegen kaas – 8 tot 12 weken
Belegen kaas – 4 tot 7 maanden
Extra belegen kaas – 7 tot 10 maanden
Oude kaas – 10 tot 12 maanden
Overjarige kaas – 12 maanden of meer
1.000 dagen kaas – 3 jaar
Graskaas – jonge kaas gemaakt van melk van koeien die het voorjaarsgras hebben gegeten
Boerenkaas – kaas gemaakt met rauwe melk volgens een traditionele en gecontroleerde bereidingswijze op de boerderij
Vetgehalte. Dit is een ingewikkelde… 10+, 20+, 30+, 40+,45+, 48+, 50+, 60+ geven het vetgehalte aan. Maar dit is niet het percentage! Het geeft het vetgehalte aan per hoeveelheid droge stof. Een oudere kaas heeft minder vocht in zich, en dus meer droge stof. Een 48+ oude kaas is dus vetter dan een 48+ jonge kaas. Daarnaast kan het ook weer per kaassoort verschillen. Een 48+ jonge Goudse kaas bevat 29,6 gram vet per 100 gram kaas, en een 48+ oude Goudse kaas 33,7 gram vet per 100 gram. Vuistregel; hoe hoger de aanduiding, en hoe ouder de kaas, hoe hoger het vetgehalte.
En dan heb je nog speciale soorten kazen. Bijvoorbeeld schimmelkazen zoals brie, smeerkaas, kwark en roomkaas.
Schimmelkaas is kaas die tijdens de productie bewerkt is met schimmelsporen. Smeerkaas krijg je als je gemalen harde kaas, samen met water en smeltzouten verhit.
Kwark is ongerijpte, verse kaas gemaakt van aangezuurde melk.
Verse (room)kaas, zoals hüttenkäse en mozzarella, zijn niet geperst, zoals harde kazen, en nauwelijks gerijpt. Roomkaas is gemaakt van melk waar room aan is toegevoegd.
Rauwmelkse kaas, kaas van melk die niet verhit is geweest (gepasteuriseerde melk), kunnen door zwangere vrouwen, mensen met een lage weerstand, ouderen en jonge kinderen beter vermeden worden. Daar kunnen namelijk bacteriën in zitten die voor hen schadelijk kunnen zijn.
Bij welke kaasboerderij koop jij je kaas?! 🧀🥰