Escargots

Het is een specialiteit uit de Franse keuken, maar wordt ook in Nederland steeds populairder: escargots. Of gewoon in het Nederlands: slakken. Wij vinden ze heerlijk!

In Nederland zijn slechts een handjevol slakkenkwekerijen. Over een van deze kwekerijen, Slow Escargots, stond onlangs nog een lovend stuk in de krant en op nu.nl.

De meest bekende slak die gekweekt wordt om te eten is de wijngaardslak (‘Escargot de Bourgogne’). Als je weleens slakken eet of bestelt in een restaurant, zul je waarschijnlijk deze krijgen. Maar ook de petit gris en gros gris zijn soorten die gekweekt worden. De kwekerijen in Nederland kweken deze drie.

Wellicht dat sommige mensen huiveren bij het idee van het eten van slakken, maar onbekend maakt onbemind. Slakken zijn echt ontzettend lekker. En daarnaast ook nog eens enorm gezond! Slakken zijn caloriearm, maar zitten bomvol eiwit, calcium, fosfaat, magnesium en koper. Kortom, een superfood! En het mooie is dat het duurzaam kweken van slakken vrijwel geen belasting voor het milieu oplevert. Win-win dus.

Slakken kun je op talloze manieren bereiden, maar de meest bekende en meest voorkomende bereidingswijze is in kruidenboter in de oven. Zo vinden wij ze ook het lekkerst. Zeker rondom de feestdagen kun je kant-en-klare gevulde slakkenhuisjes kopen in de supermarkt, maar je kunt deze ook rechtstreeks bij de escargotskwekerij bestellen. Of je kunt zowel de slakken als de huisjes los bestellen en dan zelf vullen.

Wat wel handig is voor het eten, is escargots-bestek; een slakkentangetje (om de hete huisjes die uit de oven komen vast te pakken) en een slakken-vorkje, om het slakje uit het huisje te halen. En een slakkenbordje om ze te bereiden, is ook wel handig.

De escargotskwekerijen in Nederland hebben, voor zover wij weten, geen boerderijwinkels, maar je kunt er wel online bestellen en/of op bestelling afhalen. Daarnaast bieden de kwekerijen excursies en proeverijen aan. De kwekers vertellen je graag alles over de slakken die zij kweken en het kweekproces en laten je graag proeven van deze heerlijke lekkernij.

Wil je zelf slakken bereiden? Je vult een huisje met een slak en (zelfgemaakte) kruidenboter, en verwarmt ze 5 tot 8 minuten in de oven op 200 graden tot de boter kokendheet is. Simpeler kan niet. Heerlijk met stokbrood erbij, om de uitgelopen kruidenboter op te deppen. Eet smakelijk!!

Links:

Slow Escargots : https://www.slowescargots.nl/

Slaque : https://www.slaque.nl/

’t Slakkenhuys : https://tslakkenhuys.nl/

De Slakkentuin : http://slakkentuin.nl/

Dutch Snail Products : https://www.dutchsnailproducts.com/