De zorgboerderij, een bijzondere boerderij

Een bijzondere vorm van een boerenbedrijf is de zorgboerderij. Een zorgboerderij is er voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, psychische problemen, leerproblemen, autisme, etc. Op een zorgboerderij kunnen mensen van jong tot oud die begeleiding nodig hebben op enig gebied zich ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat werken op een boerderij helend werkt. 

Zorgboerderijen zijn er in alle soorten en maten, en ook de doelgroep per zorgboerderij verschilt. Er zijn zorgboerderijen in bijvoorbeeld akkerbouw, fruitteelt of veehouderij. Maar wat alle zorgboerderijen gemeen hebben is dat ze een hele welkome plek zijn voor de deelnemers. Persoonlijk, kleinschalig, regelmaat, het buitenleven en maatschappelijke participatie zijn kernwaarden op de zorgboerderijen.

Niet alle zorgboerderijen zijn voor iedereen toegankelijk. Vaak bieden ze ook juist een beschermde omgeving. Maar er zijn ook een hoop zorgboerderijen waar je als consument langs kunt bij een kraampje of in een boerderijwinkel.

Je kunt bijvoorbeeld aardbeien kopen bij De Kwekerij bij Arnhem.

Wat boodschappen doen of overnachten bij Wilgenhart in Molenschot

Of vlees van eigen boerderij kopen bij Zorgboerderij de Gaegelpolle in Oosterwolde.

En zo zijn er in het hele land nog veel meer boerderijwinkels bij zorgboerderijen te vinden.  

Wat een zorgboerderij ook produceert, of de deelnemers gewassen verbouwen, dieren verzorgen, of misschien zelfs in de boerderijwinkel meehelpen, het belangrijkste dat de zorgboerderij voortbrengt is het gevoel bij de deelnemers dat ze ertoe doen. En daarom leveren zorgboerderijen fantastisch werk!