De korte keten (2)

Graag vertellen we je nog wat over de korte keten

Zeker sinds de coronapandemie zie je steeds meer initiatieven om je producten lokaal te kopen en er wordt ook door bijvoorbeeld de overheid meer op ingezet. Niet alleen in Nederland, in de hele wereld wordt de korte keten gestimuleerd. Een korte keten (korte voedselketen) is een korte verbinding tussen de boer en de consument. Dit houdt meer in dan dat je iets bij een lokale boerderijwinkel koopt.

Ook boerenmarkten, buurtmoestuinen, voedselcoöperaties, en zelfs webshops of voedselpakketten met lokale producten vallen hieronder.

Natuurlijk heb je dan niet de sfeer van het gaan naar een boederijwinkel, maar je steunt nog steeds lokale producenten en vermindert daarmee ook CO2-uitstoot omdat er minder transport is. Kijk maar eens op de artikelen van de producten die je normaal in de supermarkt koopt. Je karretje ligt al snel vol met producten die vanover de hele wereld met vliegtuigen, schepen en vrachtwagens naar Nederland getransporteerd worden.

Door de korte keten kan er een betere afstemming plaatsvinden tussen de producent en de consument, wat weer leidt tot minder voedselverspilling. Het is niet alleen leuk om te weten en te zien waar je eten vandaan komt, de wereld wordt er ook een stukje beter van. Doen dus!