Artisjokken

Een groente die in Nederland in augustus geoogst wordt, maar hier niet vaak gekweekt wordt, is de artisjok. Eigenlijk is het in Nederland net iets te koud. Alhoewel de meeste artisjokken uit Frankrijk, Italië en Spanje komen, wordt er ook in Nederland op kleine schaal geteeld en mee geëxperimenteerd. Iedereen kent ze wel, maar wat is het eigenlijk? Wat kan je er mee? En hoe bewaar je ze? Dat lees je hier!

De artisjok is een eetbare bloemknop van de distelplant en wordt vooral in de mediterrane keuken gebruikt. Als je hem koopt, kun je hem nog een paar dagen bewaren. Dit doe je in een vochtige theedoek in de koelkast. De artisjok is gevoelig voor uitdrogen, vandaar de vochtige theedoek.

Je kunt de artisjok in z’n geheel opeten, of alleen het artisjokhart. Wij eten hem helemaal. Dan spoel je de artisjok goed af en snijd je de steel enkele centimeters onder de bloem af. Pluk de buitenste blaadjes van de artisjok en knip de harde, puntige stukjes met een schaar af. Je kunt de artisjok daarna het best koken of grillen. De meeste mensen koken de artisjok. Je kookt de hele artisjok in ruim water met wat zout en citroensap (tegen het verkleuren) een half uur tot een uur. De artisjok is gaar als je een vork makkelijk in de bodem kunt prikken of er makkelijk een zacht geworden blaadje vanaf kunt plukken. Als je de artisjok wilt grillen, moet je hem wel eerst voorgaren.

De klassieke manier van het eten van een artisjok is als je de hele gekookte artisjok op tafel zet met een dipsaus, zoals aioli, of een vinaigrette. Je plukt dan de blaadjes, doopt ze in de saus, en eet het vlezige onderste deel van het blad door dit met je tanden er vanaf te trekken. Je komt daarna bij het ‘hooi’. Dat is het vlezige, harige binnenste van de bloem. Dat kan je niet eten, dus gooi je gewoon weg. En dan kom je bij het artisjokhart, dat je het best met mes en vork kunt eten. De artisjok heeft een zachte, licht bittere smaak. Zeker de combinatie met knoflook is heerlijk! Eet smakelijk!

Als de artisjok trouwens niet geplukt wordt, dan gaat de bloem op een gegeven moment bloeien en komt er een prachtige, paarse bloem tevoorschijn!