Aardbeien van de boer

De lente is begonnen, en dat betekent dat ook aardbeien weer vers verkrijgbaar zijn bij aardbeientelers en boerderijwinkels in jouw regio!

Het is niet helemaal duidelijk waar de aardbei oorspronkelijk vandaan komt. Maar wat wel zeker is, is dat de vrucht vanaf de middeleeuwen steeds populairder werd. De aardbeienplant groeit goed op droge, voedselarme grond. Omdat in de regio Brabant veel van dit soort grond (zandgrond) voorkomt, zijn hier relatief veel aardbeientelers te vinden. 

Aardbeien zijn niet alleen onwijs lekker, maar ook mega gezond. 100 gram aardbeien telt mee als 1 portie fruit. Op de kiwi na, bevat een aardbei de meeste vitamine C. Acht aardbeien bevatten dan ook circa 140% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Aardbeien schijnen ook nog eens te werken tegen hoofdpijn, rimpels en kloven, en zijn goed voor het geheugen. De zuren in aardbeien kan helpen om vlekken op tanden te verwijderen. 

Wist je waarom aardbeien ook wel zomerkoninkjes genoemd worden? Deze naam komt uit een reclamecampagne uit de jaren ’70 en is sindsdien blijven hangen. En nog een leuk weetje, de aardbei is familie van de roos.

Haal je aardbeien zo vers mogelijk en wacht niet te lang met eten, want ze zijn niet zo lang houdbaar. In de koelkast max een dag of 3. Was ze alleen vlak voor je ze gaat eten, en snij het kroontje er pas na het wassen af, anders nemen ze te veel water op. En dat gaat weer ten koste van de smaak. En op kamertemperatuur zijn ze het lekkerst!